Kavárna Kočičí | Rozhovor

kavárna

Ahoj všichni! Dneska tu máme speciální článek, protože se po dlouhé době jedná zase o rozhovor, tentokrát s majitelkou Kavárny Kočičí v Praze, která zde byla úplně první svého druhu. Jelikož mám sama doma kočku, respektive kocoura, bylo mi toto místo blízké, a říkala jsem si, že by bylo fajn se o něm dozvědět něco více. Doufám, že do kavárny zavítáte a dnešní rozhovor si užijete!

Kavárna Kočičí

Trend kočičích kaváren započala Asie, kde byly velmi úspěšné a rychle se dostaly do celého světa, až dorazily i k nám do Čech. Jedná se o koncept, kde máte možnost vychutnat si kávu a něco dobrého na zub ve společnosti koček. Můžete si je pohladit, zatímco budou odpočívat vedle vás. Přesně takovou kavárnu můžete najít i v Praze, konkrétně ve Starém Městě, kam jsme se společně s mou nejlepší kamarádkou Vanes vypravily a vyzpovídaly majitelku Danu Víchovou ohledně začátků, fungování kavárny i toho, co ona osobně si zde ráda vychutná.

1. Co vás přimělo k tomu, abyste kavárnu založila?

Kavárnu jsme založily s dcerou, momentálně vedu kavárnu s manželem. Původně jsem dělala ředitelku v jedné firmě a přemýšlela nad odchodem, až jsem skončila v nemocnici se zlomenou nohou a měla čas se zamyslet nad tím, co skutečně chci. Dcera už mi předtím vyprávěla o tom, jak ve světě fungují kočičí kavárny a jak by bylo super, kdyby tu také jedna byla. Tehdy jsem se rozhodla pro to, že do toho půjdeme a založíme tu úplně první v Praze.

2. Kolik koček momentálně můžeme v kavárně vidět?

Momentálně jich v kavárně naleznete 9. Na začátku jich bylo 6 nebo 7.

Všechny kočičky jsou z útulku, máme tu možnost vidět progres, který za ta léta udělaly a mají se dobře. Vybíráme je tak, aby každá byla jiná, a tak si každý zákazník přišel na to své. Jména jim zůstala už z útulku a všechny jsou přátelské, mají rády lidi, díky tomu v tomto prostředí netrpí.

3. Kavárnu vedete od roku 2014, co se za tu dobu změnilo?

Hodně se změnil sortiment, který nabízíme – nyní se soustředíme na to, abychom nabízeli jak sladkou, tak slanou kuchyni, různé nápoje podle sezóny, aby si hosté nechodili jen pro pohlazení kočiček, ale také právě pro naše speciality. Momentálně nabízíme vánoční menu.

4. Jaké období pro vás bylo nejtěžší?

Rozhodně Covid. Báli jsme se, že to nezvládneme. Zrovna to vyšlo tak, že jsme se přestěhovali, rekonstruovali nové prostory a za chvíli jsme museli zavřít. První vlnu jsme nějak přežili, ale když přišla další, vyzvali nás zákazníci, abychom si založili transparentní účet a velice nám pomohli. Už předtím mi chodily domů balíky s jídlem pro kočky, celkově jsme moc vděční za veškerou pomoc v těchto těžkých časech. Nakopne vás to a posílí. Za toto období cítíme velkou vděčnost a zodpovědnost vůči našim zákazníkům.

5. Jak to funguje s péčí o kočky a celkovou hygienou?

Prošli jsme si různými fázemi, momentálně máme paní na úklid, která každý den vyčistí toalety, protože baristky se musí věnovat své práci. Kočičky mají vlastní místnost, kde jsou pelíšky a záchody, kam si mohou kdykoliv zalézt a mít klid. Pořád se v kavárně luxuje a pere, aby tu bylo čisto, jelikož kočky pouští chlupy. Samozřejmě nesmějí za bar, kde se připravuje jídlo.

6. Proč tato lokalita?

První pobočku jsme založily v Karlíně, odkud jsme ale poté museli odejít. Hledali jsme prostor, až jsme našli právě tuto lokalitu, což byl původně sklad, který jsme celý zrekonstruovali. Chtěli jsme být někde v centru, navíc je tu klid.

7. Co vás na řízení kavárny překvapilo?

Představovala jsem si, že Kavárna Kočičí bude místo, kam chodí lidé, kteří doma kočičky nemají a budou zde odpočívat, pracovat nebo si číst knížku. Naopak, chodí sem zákazníci, kteří doma kočky mají a klid tu bývá jen dopoledne v týdnu.

8. Jaké nejčastější otázky dostáváte od zákazníků?

Chtějí si povídat o kočkách, ukazují nám, jaké mají doma a chtějí znát příběhy našich kočiček. Občas chtějí s něčím poradit. My se za odborníky nepovažujeme, ale samozřejmě máme určité zkušenosti, sama vlastním kočku 14 let, s kavárnou jsem se ale stala ještě informovanější, hlavně ohledně jídla a toho, co je pro zvířata skutečně kvalitní.

9. Stává se někdy, že kočky nechtějí být součástí kavárny, nechtějí mezi lidi chodit?

Kočky, které tu mohou zákazníci vidět, jsou přátelské a sociální, takže se každý den těší, nikdy se nestává, že by se nechtěly zapojit do chodu kavárny. Schovávají se jen tehdy, když je někdo otravuje, k tomu jim slouží ona místnost s pelíšky.

10. Podle čeho kočky vybíráte?

Chci, aby se lišily, proto tu naleznete různé druhy od zrzounků až po želvičky. Všechny jsou z útulku, jelikož jsou více kontaktní a také to samozřejmě souvisí s tím, že máme možnost je zachránit a dát jim nový domov. Výběr je také uzpůsoben povahám koček – je jasné, že musejí mít rády lidi a budou se tu tak cítit příjemně.

11. Co byste zákazníkům při návštěvě kavárny doporučila?

Pokud si chtějí koček užít, ať přijdou na jedenáctou ve všední den, o víkendu tu míváme plno a hlavně rezervace, takže tu moc klid není.

12. V čem jste oproti ostatním kočičím kavárnám lepší?

Byli jsme první, naše kočky byly celebrity, dokonce je znaly i baristky z jiných kaváren. Celkově měly ostatní kavárny možnost od nás okoukat určité postupy, proto to pro nás bylo těžší, jelikož jsme museli vše vyzkoušet jako první. A také se opravdu soustředíme na kvalitu nabídky, dorty máme bezlepkové a v menu naleznete i vegan pokrmy.

13. Vaše nejoblíbenější položka na menu?

Z podzimní sezóny to bude dýňové latté, na které vyrábím sirup přímo já, je domácí, nejedná se o Monin. Z jídla potom veganský sendvič, ačkoliv veganka nejsem, moc mi chutná.

kavárna

14. Co byste vzkázala čtenářům?

Určitě, aby přišli, my i kočičky se na vás těšíme, máme pro vás přichystané menu plné dobrot, ze kterého si vybere každý. Můžete si odpočinout a pohladit si kočky.

Závěr

V Kavárně Kočičí jsme byly s Vanes dvakrát a moc se nám tam líbilo. Máte možnost si sednout k jednomu ze stolů, který „patří“ konkrétní kočičce. Ta vedle vás bude spokojeně příst, zatímco vy si budete vychutnávat něco dobrého. Rozhodně jsme zde nebyly naposledy, musím totiž vyzkoušet tu slanou kuchyni!

Veškeré další informace naleznete na webu https://kavarnakocici.com/.

kavárna

Ellie, The Boss Bitch

Přečtěte si také naše další rozhovory.

Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.

@feminine.cz

Podle čeho kočky vybíráte? Jak to funguje s péčí o kočky a celkovou hygienou? a mnohem více na blogu!🐈‍⬛😻 https://feminine-blog.cz/kavarna-kocici-rozhovor/ #coffee #fyp #kavarnakocici #praha #caffè

♬ Morning Coffee – Chevy & Nalba

Eliška Vachková

Eliška Vachková (Ellie, The Boss Bitch) je zakladatelem blogu Feminine, který je určen především ženám. Cílem je podpořit sílu žen a dát každé pocit, že je jedinečná a měla by na to být hrdá.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *