Mé 3 dýňové recepty 🎃 | Koláč, polévka, karbanátky

dýně

Ahoj! Vítám vás u dnešního článku v tomto krásném zasněženém dni ❄. Ne, že by mi to příliš ladilo k tématu, že. Nicméně, protože už nám pomalu, ale jistě končí listopad, je nejvyšší čas vydat ven všechny mé letošní dýňové recepty, které jsem vám sdílela na Instagramu. Chtěla jsem vám je takhle shrnout v jednom příspěvku, kdybyste si ještě letos rádi některý z nich vytvořili, nebo si příští rok vzpomněli, že jsem něco takového dělala.

Proč dýně?

Dýně je skvělý pomocník na lepší imunitu, zklidňuje a je bohatá na vitaminy B1, B2, C a také minerály hořčík, draslík a železo. Připravit se dá na několik způsobů – na slano i na sladko. Můžete z ní vytvořit pokrm, ale také nápoj. Je to dietní potravina, která pomáhá odbourávat tuky, proto pokud žijete zdravě, dýně se vůbec nemusíte bát. Jako jedinou nevýhodu vidím to, že je s ní práce. Musí se vydlabat, většinou ještě uvařit, a není zrovna jednoduchá na zpracování. Když vám to ale nevadí a počítáte s tím, pak s ní můžete vykouzlit spoustu chutných jídel.

Chuť dýně je nasládlá, proto se skvěle hodí na různé dezerty. Aby vám opravdu chutnala, je třeba umět ji dochutit. Já osobně miluju třeba krémovou dýňovou polévku, na kterou se každý rok těším. Opět je ale třeba mít trochu smysl pro dochucování, jinak se od ostatních moc lišit nebude. Vyhrajte si s tím a pochutnejte si na třech receptech, které jsem pro vás letos zpracovala!

dýně

3 dýňové recepty

Aby si každý našel to své, vytvořila jsem příspěvky na polévku, hlavní jídlo i dezert. I když už je po dýňové sezóně, pořád si myslím, že není třeba zahazovat příležitost si doma tyto recepty uvařit/upéct. Při nejmenším máte inspiraci na příští podzim.

Dýňový koláč

Slavný americký Pumpkin pie! Letos jsem ho zkoušela poprvé a upřímně mi nechutnal. Ta dýně mi do koláče prostě nesedí, ale klukům chutnalo. Tak já vám nevim, prostě ho asi budete muset vyzkoušet a udělat si názor sami.

TĚSTO
✔ 1 špetka soli
✔ 100 g másla
✔ 30-50 ml vody
✔ 175 g hladké mouky
✔ 15 g třtinového cukru

NÁPLŇ
✔ 1 špetka soli
✔ 3 ks vejce
✔ 1-2 ks hřebíčku
✔ 1 lžička mleté skořice
✔ 120 ml smetany ke šlehání
✔ 0.5 lžičky mletého zázvoru
✔ 100 g třtinového cukru
✔ 400 g dýňového pyré z dýně hokaido

POSTUP:

  1. Smíchejte mouku, cukr a sůl do jedné mísy. Přidejte máslo nakrájené na plátky, vezměte si ruční šlehač a vytvořte drobenku.
  2. Přilijte vodu a ručně zpracujte v těsto. To poté zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice cca na jednu hodinu.
  3. Na náplň začněte se třemi vejci, které rozšleháte.
  4. Pokračujte třtinovým cukrem, smetanou a solí, vše promíchejte.
  5. Přidejte skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor.
  6. Vezměte si do ruky dýni, rozřízněte ji napůl a zbavte ji semínek.
  7. Kostky dýně vhoďte do hrnce s vodou a vařte cca 5 minut, dokud nezměknou.
  8. Rozmixujte na pyré a poté přidejte ke směsi, promíchejte.
  9. Vyndejte těsto z lednice, rozválejte a vložte do formy, odřízněte okraje.
  10. Dno propíchněte vidličkou, nalijte směs na těsto a pečte v předehřáté troubě na 190 °C 40 – 45 minut. Okraje by měly být zlatavé a náplň ztuhlá.
  11. Dobrou chuť! 🧡
dýně

Dýňová polévka

Má milovaná.. Krémová dýňová polévka je něco, co prostě musíte zkusit! Vyvážená chuť dýně, smetany a chilli je dokonalá souhra. Není navíc těžká a máte ji hotovou za poměrně krátkou dobu, což je něco, co já hledám u každého receptu.

Budete potřebovat:

✔ dýni hokkaido či máslovou

✔ 2 kusy cibule

✔ olivový olej

✔ 700 ml zeleninového vývaru

✔ 100 ml smetany ke šlehání

✔ sůl

✔ pepř

✔ chilli

POSTUP:

  1. Na olivovém oleji osmažte do zesklovatění pokrájenou cibuli.
  2. Nakrájejte dýni (hokkaido nemusíte loupat) a přidejte ji k cibuli. Takto vařte dalších 10 minut.
  3. Připraveným vývarem zalijte dýni a nechte po dobu 15 minut změknout.
  4. Jakmile bude dýně měkká, vezměte do ruky tyčový mixér a rozmixováním z ní udělejte polévku.
  5. Přilijte smetanu, dochuťte pepřem, chilli a solí a ještě chvíli povařte.
  6. Podávejte s oblíbeným pečivem.
  7. Dobrou chuť! 🧡
dýně

Dýňové karbanátky

Posledním receptem jsou dýňové karbanátky, které se skvěle hodí jako alternativa pro vegetariány. Já k nim jako přílohu udělala šťouchané brambory s cibulkou a moc mi to chutnalo. Dopředu ale upozorňuji, že se při přípravě docela nadřete, protože strouhat dýni fakt není prdel. Hodně štěstí a ať zůstanou všechny prsty tam, kde jsou.

Budete potřebovat:

✔ 2 stroužky česneku

✔ 2 vejce

✔ cibuli

✔ mrkev

✔ 400 g dýně hokkaido

✔ sůl

✔ majoránku

✔ pepř

✔ strouhanku

POSTUP:

  1. Dýni si omyjte, rozpulte a vydlabejte vnitřek.
  2. Dýni nastrouhejte, osolte a nechte chvíli působit, aby se zbavila vody.
  3. Vodu vymačkejte a nastrouhejte i mrkev.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno a společně s vejcem, prolisovaným česnekem a kořením promíchejte v jednu směs.
  5. Pokud by bylo potřeba směs zahustit, použijte strouhanku.
  6. Rukama vytvarujte karbanátek a dejte smažit na pánev.
  7. Dobrou chuť!
dýně

Jak si užít poslední podzimní dny 🍁

Protože se za chvíli s podzimem rozloučíme, připomeňte si ho s těmito třemi recepty, které jsem zpracovala. Kromě nich si nezapomeňte zapálit nějakou voňavou svíčku, zachumlat se pod deku s dobrou knížkou či filmem a zajít na procházku, teď už asi jen ve sněhu. Příští neděli nás čeká první advent, proto se řádně připravte, budou jak příspěvky na Instagramu, tak na YouTube, tak samozřejmě i tady. Sledujte to! Náš Instáč převzala Verunka, která přidává každý den, tak tam hoďte follow.

Užívejte zbytek podzimu, moji milí!

Ellie, The Boss Bitch

*všechny recepty jsou převzaty z různých internetových stránek*

Eliška Vachková

Eliška Vachková (Ellie, The Boss Bitch) je zakladatelem blogu Feminine, který je určen především ženám. Cílem je podpořit sílu žen a dát každé pocit, že je jedinečná a měla by na to být hrdá.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *