Zatímco minulý rok jsem přišla s podzimními recepty na jídlo, letos si představíme dva drinky, které vás dokáží naladit na pozitivní notu i v tom nejsychravějším počasí – Pumpkin Spice Latte a Bourbon Fizz.
Pumpkin spice latte
Tato příchuť kávy je typicky spojená se Starbucksem, který každoročně přináší tuto specialitu na své pobočky. Letos má například několik ledových variant, jako je Iced Pumpkin Spice Latte, Pumpkin Cream Cold Brew (musim zkusit, miluju cold brew!) a Iced Pumpkin Cream Latte. Abyste ale do Starbucks nemuseli chodit pokaždé, když máte chuť na PSL, máte tady recept na domácí sirup. Není to nic těžkého a nezabere ani tolik času.
Připravte si:
- jednu menší dýni Hokkaido nebo její polovinu
- 300 g cukru
- 600 ml vody
- Dýňové koření: hřebíček, skořice, nové koření, muškátový oříšek, zázvor, navíc můžete také badyán, kardamon, pepř, vanilkový lusk či kůru z pomeranče
Postup:
- Rozkrojte dýni, vydlabte ji a nakrájejte na měsíčky. Takto strčte do trouby na 200°C, kde pečte do změknutí. Trvá to cca 20 minut.
- Vychladlou dýni rozmixujte na pyré.
- Do hrnce nalijte vodu a přisypte cukr s kořením, nechte rozpustit.
- Přidejte dýňové pyré a vařte dalších 20 minut, dokud nezačne směs houstnout.
- Přeceďte přes plátýnko (já použila klasické síto) do nějaké nádoby, ve které můžete sirup uchovat. V lednici vydrží cca měsíc.
Přidání sirupu do kávy:
- Do hrníčku přidejte dvě lžíce dýňového sirupu, přidejte espreso a napěněné mléko. Dozdobte šlehačkou a posypejte dýňovým kořením. Pokud nemáte čím mléko našlehat, pouze ho přilijte ke kávě.
Pumpkin Spice Bourbon Fizz
Protože věřím, že ne každý je na kávu a rád by něco jiného, připravila jsem pro vás ještě jeden drink. A proč říkám drink? Protože v něm bude alkohol! Je to tak, jako správnej alkoholik bych si nenechala ujít příležitost koupit si alkohol kvůli článku. Já za to nemůžu, já fakt musela, pro článek!
Původně se jedná o „Maple Bourbon Fizz„, což znamená, že je hlavní ingrediencí javorový sirup. Vzhledem k podzimní dýňové obsesi jsem se ale rozhodla to trochu obměnit. Pojďme na to!
Připravte si:
- 1/2 šálku dýňového sirupu
- 2 celé skořice
- badyán
- zázvor
- pomeranč
- 1,5 šálku bourbonu (doporučuju spíš míň, je to dost silný i na mě)
- 1/2 šálku citronové šťávy
Postup:
- Připravíme si okořeněný sirup – dejte vařit 1/2 hrnku vody v hrnci společně s dýňovým sirupem, skořicí, badyánem a kouskem zázvoru nakrájeného na plátky. Přiveďte k varu.
- Vařte 2-3 minuty, poté stáhněte z plotny.
- Zbavte pomeranč kůry a vhoďte ji do hrnce.
- Nechte vychladnout a poté sirup sceďte do skleněné nádoby.
Přidání sirupu do fizzu:
- V koktejlovém šejkru smíchejte 1-2 lžíce vytvořeného sirupu, bourbon, citronovou šťávu a šťávu z jednoho pomeranče.
- Přidejte led a protřepejte.
- Přelijte do sklenice. Můžete dolít šampaňským.
- Ozdobte plátkem pomeranče a badyánem.
Vyzkoušíte? Dejte nám vědět!
Pokud vás recepty zaujaly a rozhodnete se nějaký vyzkoušet, rozhodně nám o tom dejte vědět a označte nás. Ať už zkusíte Pumpkin Spice Latte nebo Pumpkin Bourbon Fizz, doufáme, že vám bude chutnat. Přes den doporučuju kafíčko, k večeru drinčík, abyste si připili na to, že jste zvládli další den. Na zdraví!
Ellie, The Boss Bitch
Přečtěte si také recepty na mé oblíbené vegetarian obědy.
Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.