Díkuvzdání: Co chystám na hostinu já?

díkuvzdání

I když v Česku Díkuvzdání neslavíme, já se standardně vymykám a slavím všechno, co se dá. Protože kdo by to nemiloval?! Díkuvzdání letos vychází na 28. listopad, přičemž každý rok spadá na čtvrtý čtvrtek v listopadu. Samozřejmě se k tomuto svátku váže nějaká historie, nicméně já dodržuji Díkuvzdání čistě jenom kvůli jídlu (a jako poděkování za to, co mi bylo naděleno), proto vám dám tipy na večeři o třech chodech, kterou chystám já!

Předkrm: Pečené brambory s fetou

Začneme nalehko. Něco, co nás připraví na další chod, ale zároveň nenacpe, abychom nemohli v hostině pokračovat.

Budete potřebovat:

  • Menší brambory rozkrojené napůl
  • Sýr feta
  • Smetanový sýr
  • Malý stroužek česneku
  • Extra panenský olivový olej
  • Citronová kůra

Postup:

  1. Předehřejte troubu a v hrnci uvařte osolenou vodu. Až začne vřít, vhoďte do ní pár brambor a vařte po dobu 6 až 8 minut, aby byly do měkka.
  2. V míse smíchejte sýr feta, smetanový sýr, jeden stroužek česneku, jednu lžíci olivového oleje a citronovou kůru. Až bude konzistence hladká, dejte vychladit do lednice.
  3. Uvařené brambory obalte ve 2 lžících oleje a koření, které preferujete. Pokládejte na plech řezem dolů.
  4. Opékejte po dobu 20 až 25 minut, dokud nebude spodní strana zlatavě hnědá a křupavá.
  5. Brambory servírujte na fetě, můžete dozdobit koprem, petrželkou a zbylou citronovou kůrou.
  6. Dobrou chuť!
díkuvzdání
credit: Pinterest

Originální recept: https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a42892860/whipped-feta-roasted-potatoes-recipe/

Hlavní jídlo: Šťouchané brambory

Naprostá americká klasika každé večeře, šťouchané brambory. Jelikož nejím maso, tak si k nim dávám vegan řízek, jinak ale doporučuju klasický kuře, pokud teda zrovna nemáte krocana.

Budete potřebovat:

  • Plnotučné mléko
  • Tymián
  • Bobkový list
  • Máslo
  • Sůl a pepř
  • Brambory
  • Česnek
  • Smetanový sýr
  • Parmezán
  • Vejce
  • Panko strouhanku

Postup:

  1. V hrnci o střední velikosti přiveďte k varu 1 hrnek mléka, 6 snítek tymiánu, 2 bobkové listy, 4 lžíce másla, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Jakmile směs začne vřít, přikryjte a nechte stát 1 hodinu.
  2. Předehřejte si troubu a vymažte si máslem zapékací misku.
  3. Ve velkém hrnci smíchejte brambory a 3 stroužky česneku, zalijte 2 hrnky vody, dochuťte 2 lžícemi soli. Přiveďte k varu a vařte do změknutí, 12 až 15 minut. Odlijte si 3/4 šálku z tekutiny, budete ji potřebovat na vaření a zbytek slijte. Brambory s česnekem rozmačkejte šťouchadlem na brambory do hladka.
  4. Opět si zapněte plotýnku na hrnci s mlékem na střední plamen, vyhoďte tymián a bobkové listy, přidejte smetanový sýr, 1/4 šálku parmezánu a míchejte, dokud nebude hladký a roztavený. Přidejte k rozmačkaným bramborám společně se 2 vajíčky. Pokud to bude potřeba, můžete přidat odloženou tekutinu na vaření, aby byla konzistence hustá, ale zároveň krémová. Dochuťte solí a pepřem. Takto můžete přenést do zapékací mísy.
  5. V malé pánvi na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla, dokud máslo nezačne hnědnout (cca 2 až 3 minuty). Jakmile k tomu dojde, stáhněte z ohně, vmíchejte panko strouhanku a 1/4 šálku parmezánu. Dochuťte solí a pepřem. Nasypte na vrch brambor a mísu zakryjte alobalem.
  6. Pečte po dobu 10 minut, poté odkryjte a pokračujte v pečení ještě dalších 20 až 22 minut, dokud nebude povrch zlatavě hnědý. Můžete dozdobit pažitkou.
  7. Dobrou chuť!
díkuvzdání
credit: Pinterest

Originální recept: https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a41867974/mashed-potato-casserole-recipe/

Dezert: Jablečný koláč

A zakončíme to dezertem, který opět nepřekvapí, americká klasika – jablečný koláč. Existuje mnoho receptů, já letos vyzkouším tento.

Budete potřebovat:

Těsto
  • Hladkou mouku
  • Cukr krystal
  • Sůl
  • Máslo
  • Vodu
  • Jablečný ocet
Posypka
  • Ovesné vločky
  • Hnědý cukr
  • Hladkou mouku
  • Skořici mletou
  • Máslo
Náplň
  • Jablečné máslo (je třeba jej vyrobit)
  • Kondenzované mléko
  • Vejce
  • Vanilkový extrakt
  • Mletou skořici
  • Mletý hřebíček
  • Mletý muškátový oříšek

Postup:

  1. V míse prošlehejte mouku, krystalový cukr a sůl. Přidejte máslo a spojte pomocí rukou, těsto by nemělo být ani moc suché, ani příliš lepivé. Přidejte vodu s octem a promíchejte. Pokud bude potřeba, přidávejte po 1 lžíci vodu.
  2. Vytvarujte hladký váleček a přikryjte plastovým obalem, nechte v lednici alespoň 2 hodiny, ale můžete klidně až 3 dny, popřípadě zmrazit na měsíc.
  3. Po uplynutí doby vytáhněte z lednice a nechte 5 až 10 minut při pokojové teplotě. Pomoučněte si pracovní desku a vyválejte kulatý plát, který napasujete do formy na koláč. Vše vtlačte, aby to drželo. Ořízněte okraje, ponechte 1 cm přesah, který vytvarujte do tvaru vlnek, stejně jako je to na obrázku. Nechte takto v lednici na 10 minut.
  4. Předehřejte troubu a pečte kůru do lehce zlatavé barvy na 12 až 15 minut.
  5. V míse smíchejte ovesné vločky, hnědý cukr, mouku a skořici. Přidejte máslo a vytvořte těsto, které bude držet pospolu.
  6. Snižte teplotu trouby, smíchejte jablečné máslo, mléko a vejce do hladka, přidejte skořici, vanilku, hřebíček, muškátový oříšek a promíchejte.
  7. Tuto náplň nalijte do kůry a na vrch rozdrobte posypku.
  8. Koláč pečte tak dlouho, dokud není posypka zlatavě hnědá a střed se mírně neohýbá. Nechte vychladnout minimálně 2 hodiny.
  9. Dobrou chuť!
díkuvzdání
credit: Pinterest

Originální recept: https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a41871596/apple-butter-pie-recipe/

Závěr

Ať už budete nebo nebudete chystat večeři na Díkuvzdání, myslím si, že jsou tyto recepty fajn inspirací pro každého. Já už se nemůžu dočkat, až si vezmu volno a budu celý den jen vařit a péct.

Ellie, The Boss Bitch

Přečtěte si také o dalších receptech, třeba dýňových skořicových rolkách.

Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.

Eliška Vachková

Eliška Vachková (Ellie, The Boss Bitch) je zakladatelem blogu Feminine, který je určen především ženám. Cílem je podpořit sílu žen a dát každé pocit, že je jedinečná a měla by na to být hrdá.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *