Pokud milujete kávu, léto je ideální čas na přípravu její ledové verze! V dnešním článku si představíme konkrétně tři způsoby, jak si takovou ledovou kávu udělat z pohodlí domova, aby stále vypadala jako z profi kavárny. Obrázky jsou pouze ilustrační, pro reálný vizuál receptu mrkněte na odkaz pod recepty.
Vanilko-čokoládová ledová káva
Samozřejmě si tuto variantu můžete vytvořit i bez příchuti, ale s ní to bude zase o level výše.
Budete potřebovat:
- 1/4 šálku smetany
- 30 ml vanilkového sirupu
- 30 ml čokoládového sirupu
- 170 ml coldbrew (pokud nemáte připravenou, zkuste klasickou vychlazenou kávu)
- 113 ml mléka
- led
- skořici na dozdobení
Postup:
- Prošlehejte smetanu s vanilkovým sirupem a odložte na stranu.
- V koktejlovém šejkru smíchejte studenou kávu, plnotučné mléko, čokoládový sirup a trochu ledu. Třepejte, dokud nevznikne pěna.
- Nalijte do sklenice naplněné ledem a navrch přidejte vytvořenou vanilkovou šlehačku.
- Posypejte skořicí a vychutnávejte!
Originální recept (inspirováno, pozměněno): https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a35916176/spicy-cowgirl-coffee-recipe/
Šlehaná ledová káva
Tato volba je ideální, pokud doma používáte pouze instantní kávu, protože právě ta bude pro tento recept zapotřebí. Nepoužívejte mletou kávu, nebude se při přípravě chovat stejně, a nebude tak možné ji vyšlehat!
Budete potřebovat:
- 2 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce cukru
- led
- 1/2 šálku mléka
Postup:
- Smíchejte 2 lžíce vody, instantní kávu a cukr. Velkou metličkou nebo tyčovým mixérem šlehejte, dokud směs nezíská světlou barvu a nebude mít tu správnou hustotu, což potrvá zhruba 3 až 4 minuty.
- Do vysoké sklenice dejte několik kostek ledu a poté nalijte mléko. Pomocí lžíce naplňte zbytek sklenice našlehanou kávou.
- Pijte brčkem, káva je hustá.
Originální recept: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a35824250/whipped-coffee/
Zmrzlinová ledová káva
Pokud milujete zmrzlinu a kávu, toto je ideální kombinace, která vás nejen nakopne, ale také si užijete chuť zmrzliny, kterou si sami vyrobíte. Dezert a nápoj v jednom!
Budete potřebovat:
- 1 a 1/2 šálku šlehačky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetku soli
- 1 400 ml plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- vychlazenou kávu
- kakao na dozdobení
Postup:
- Na výrobu zmrzliny smíchejte v nádobě (doporučuje se bochníková forma) smetanu, vanilku a sůl pomocí ručního nebo stojanového mixéru, dokud směs nezhoustne.
- Přilijte slazené kondenzované mléko a šlehejte.
- Přesuňte směs do nádoby a čekejte 4 až 6 hodin, dokud neztuhne.
- Do vysoké sklenice dejte 1 kopeček zmrzliny z kondenzovaného mléka, opatrně nalijte ledovou kávu na zmrzlinu a ještě přidejte jeden nebo dva kopečky navrch.
- Zasypte kakaovým práškem a dejte se do toho!
Originální recept: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a43841784/iced-coffee-ice-cream-float-recipe/
Závěr
Jaká ze tří ledových káv vás zaujala nejvíce? Já osobně plánuju vyzkoušet minimálně šlehanou kávu, dost mě totiž láká ta konzistence. Nevím proč, ale ledová káva je prostě chutnější, než horká varianta. Souhlasíte?
Ellie, The Boss Bitch
Přečtěte si také o letních drincích, které byste měli vyzkoušet.
Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.