Protože všichni vaříme, hodí se nám nějaká ta inspirace na recepty. Každý měsíc tu tedy najdete jeden recept, ať už na polévku, hlavní jídlo nebo dezert. Jelikož jsem vegetarián, všechna jídla budou taky, ale pokud se masu nevyhýbáte, prostě ho tam přidejte. Nebo to berte jako možnost obměnit svůj jídelníček a pro jednou maso vynechte.
Co budete potřebovat?
Skočíme si nakoupit. Na přípravu lasagní budete potřebovat:
- Těstoviny lasagne
- Rajčata v plechovce
- Rajčata
- Máslo
- Mouka
- Mléko
- Váš oblíbený sýr
- Sůl, cukr, pepř
Pokud přidáváte maso, zvolte mleté. Jinak si do lasagní můžete přidat co chcete, například žampiony, cibuli nebo cuketu. Já to mám ráda takhle ,,obyčejně“, protože cítím pouze rajčatovou chuť, kterou mi žádná jiná přísada nekazí.
Příprava lasagní
- Nejprve si na plotně ohřeju rajčata v plechovce s ještě přidanými nakrájenými rajčátky.
2. Vezmu si zapékací misku, vyložím ji pečicím papírem (ušetří to hodně práce) a pokladu první vrstvu lasagní.
3. Když se mi ohřejí rajčata, ochutím je solí a cukrem, popřípadě chilli, pokud máte rádi.
4. Rajčatovou omáčku naleji na první vrstvu, opět pokladu další vrstvu lasagní, kterou zaleju rajčaty, a takhle pokračuju dál, až se dostanu k poslední.
5. V tuhle chvíli začnu rozehřívat troubu na 175°C.
6. Ke skvělým lasagním nám chybí ještě jedna věc, a to bešamel. Ten vytvoříte z másla, mouky a mléka. Jako první dejte rozpustit máslo a poté k němu přidejte mouku. Míchejte, dokud se suroviny nespojí, a přilejte mléko.
7. Po pár minutách neustálého míchání by měla vzniknout bešamelová omáčka, kterou ochuťte solí, cukrem i pepřem, dokud nebudete s chutí spokojeni.
8. Bešamel nalejte na poslední vrstvu lasagní a posypte vaším oblíbeným sýrem – já dneska dávám Cheddar, jinak mám většinou doma balkánský sýr, tak používám ten, ale jeho nevýhoda je, že se nerozpouští.. Zkoušela jsem i mozzarellu, ta se hodí víc, dle mého názoru.
9. Dejte zapéct na 180°C po dobu 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý. Pak už jen stačí vyndat a naporcovat.
10. Dobrou chuť!
Proč lasagne?
Lasagne patří mezi má nejčastěji vařená jídla hlavně proto, že je připravím, strčím do trouby, a už se o ně nemusím starat, což je moje oblíbená varianta, protože si můžu mezitím dělat to, co zrovna potřebuju. Jsou navíc výborný, nasytí vás a není to nic nezdravého, takže vás nebude tížit žaludek. Mně tenhle oběd vystačí na dva dny, což je úplně akorát.
Vždycky jsem milovala kupované lasagne, které jen zapečete, ale protože vegetariánské u nás ve městě nemáme, nezbylo mi, než si je začít sama vařit. Aspoň vím, co obsahují a můžu je přizpůsobit své chuti, stejně jako vy. Tak popadněte zástěru a šup do kuchyně! 👩🍳
Ellie, The Boss Bitch
Přečtěte si také další vegetariánské recepty.
Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.