Tipy na obědy 2 | Zopakování i nové recepty

obědy

Určitě nejsem jediná, která neustále řeší, co si uvařit k obědu. Inspirace se jednoduše vždycky hodí, jelikož ta samá jídla se vám za čas omrzí. Předávám vám tedy tipy na mé oblíbené obědy, které ráda vařím (vegetarian friendly). Některé můžete znát už z předešlého dílu, jiné jsou nové.

Těstoviny alla Arrabiata

Mezi klasiky a stálice patří těstoviny s rajčatovou omáčkou. Způsob, jakým je vařím já, je podle receptu alla Arrabiata, který miluju už léta. Rozhodně doporučuju vyzkoušet, když už nevíte co.

Budete potřebovat:

  • Těstoviny vašeho výběru,
  • Krájená rajčata v konzervě,
  • Česnek,
  • Olivový olej,
  • Chilli koření,
  • Bazalku,
  • Cukr,
  • Pepř,
  • Sůl.

Postup:

  1. Dejte dle návodu vařit těstoviny.
  2. Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte nakrájený česnek s chilli kořením. Nechte rozvonět.
  3. Stáhněte hořák, aby vám omáčka neprskala, a přilijte rajčata v konzervě.
  4. Nechte provařit a podle sebe dochuťte cukrem, solí a pepřem. Přihoďte bazalku.
  5. Pokud byste chtěli omáčku nějak ozvláštnit, občas do ní přidávám alkohol nebo sójovku (kterou ostatně cpu do všeho).
  6. Můžete přidat také osmažené tofu, jestliže chcete trochu více proteinu.
  7. Slijte těstoviny a přidejte je k omáčce.
  8. Na vrch přidejte nějaký sýr, třeba mozzarellu nebo parmezán.
  9. Dobrou chuť!
obědy
credit: Pinterest

Vietnamské nudle

Vietnamská kuchyně je moje oblíbená, a i když to nejsou takové nudle, jaké objednáte v restauraci, fakt mi chutnají, navíc jsou hrozně jednoduchý.

Budete potřebovat:

  • Nudle (rýžové, vaječné, instantní),
  • Sójovou omáčku,
  • Olivový olej,
  • Mrkev,
  • Cibuli,
  • Tofu nebo kuřecí maso,
  • Kukuřici,
  • Arašídy,
  • Grilovací koření nebo jakékoliv jiné koření, které máte rádi.

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmažte všechny ingredience, přičemž první přidejte cibuli s tofu či masem, protože těm trvá déle, než chytí barvu.
  2. Mezitím si připravte dle návodu nudle.
  3. Směs ochuťte oblíbeným kořením, přidejte nudle a sójovou omáčku.
  4. Dobrou chuť!
obědy
credit: Pinterest

Italské risotto

Klasické rizoto mi nechutná, ale italské je o něco tekutější a dá se připravovat na více způsobů.

Budete potřebovat:

  • Kulatozrnou rýži arborio nebo carnaroli,
  • Cibuli,
  • Máslo,
  • Olivový olej,
  • Zeleninový vývar (nebo bujon),
  • Víno,
  • Parmezán,
  • Sůl.

Postup:

  1. Pokud děláte vývar pomocí bujonu, nejprve si ohřejte vodu (doporučuju použít rychlovarnou konvici, je to rychlejší) a vhoďte bujon, který se promícháním rozpustí – budete potřebovat 750 ml.
  2. Na másle nechte zesklovatět cibuli a přidejte rýži, kterou lehce obalíte 0tukem.
  3. Přilijte alkohol a nechte vypařit. Doporučuje se bílé víno, ale znáte to, někdy je třeba pracovat s tím, co máte po ruce, proto jsem nejednou použila třeba i whiskey. Lol.
  4. Zalijte postupně připraveným vývarem, dokud nezůstane pouze změklá rýže, risotto by mělo mít tekutou konzistenci. Je třeba být opravdu u plotny, abyste rýži nepřevařili.
  5. Na závěr přidejte ještě trochu másla a zasypejte parmezánem.
  6. Dobrou chuť!
obědy
credit: Pinterest

Pečené brambory s veggie řízkem

Když se mi nechce stát u plotny, jistí to brambory z trouby, na které mám ale speciální recept!

Budete potřebovat:

  • Brambory,
  • Olivový olej,
  • Oblíbené koření (já používám Grilovaná zelenina),
  • Veggie řízek.

Postup:

  1. Vždycky beru brambory C, protože mi na pečení přijdou nejlepší. Jako první si dám hřát vodu, do které brambory vložím a vyndám je, až když jsou změklé.
  2. Předehřeju si troubu a na plech vyskládám nakrájené brambory (volím kostičky, tvar je ale na vás), které poleju olivovým olejem a zasypu kořením.
  3. Dám péct do trouby na cca 40 – 45 minut, stupně vám úplně neřeknu, protože mám plynovou troubu, kde žádné napsané nejsou. Prostě to hlídejte, časem to budete mít v oku.
  4. Na pánev opět použiju olivový olej, na kterém osmažím veggie řízek od Garden Gourmet (je fakt nejlepší).
  5. K řízku přidám brambory s tatarkou nebo kečupem.
  6. Dobrou chuť!
credit: Pinterest

Poke bowl

Jako poslední vám sem dám recept na mojí oblíbenou večeři, která by se ale klidně dala podávat jako oběd. Na rozdíl od ostatních je ale studená, za to však velmi sytá.

Budete potřebovat:

  • Sushi rýži,
  • Rýžový ocet,
  • Sůl,
  • Cukr,
  • Avokádo,
  • Okurku,
  • Mango,
  • Tofu,
  • Kukuřici,
  • Arašídy,
  • Sójovou omáčku,
  • Sezamová semínka.

Postup:

  1. Jako první si připravte jeden až dva hrnky rýže dle návodu – propláchněte, dejte na 15 minut na plotnu, dokud se voda nebude vařit, 10 minut nechte probublávat, než se vypaří voda a 10 minut nechte odstát.
  2. Do rýže vmíchejte 3 lžíce rýžového octa, 1 lžíci cukru a lžičku soli (přizpůsobte množství rýže). Dejte do lednice vychladit.
  3. Mezitím si připravte všechny ostatní ingredience – na pánvi osmahněte cibuli, tofu, arašídy a kukuřici (pokud ji nemáte z plechovky), zbylé nakrájejte.
  4. Přidejte k vychlazené rýži a zalijte sójovou omáčkou, zasypte sezamovými semínky. Občas ještě přidávám trochu tatarky, i když to kazí celý tohle dietní jídlo.
  5. Doporučuju připravovat vždy čerstvé, druhý den z lednice už to není ono.
  6. Dobrou chuť!
obědy

Kde hledat inspiraci na obědy?

Kromě kuchařek, které se vám válí po bytě, zkuste osvědčené platformy, jako je Instagram nebo Tik Tok. V dnešní době se taky hodí AI, která vám dokáže vymyslet recept pouze na základě toho, že jí napíšete, co máte doma za ingredience. Jinak se vždycky nechávám inspirovat na internetu obecně, většinou tak přijdu na nový recept, který si upravím podle sebe.

A co vy, vyzkoušíte některý z receptů?

Přečtěte si také další tipy na obědy.

Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.

Eliška Vachková

Eliška Vachková (Ellie, The Boss Bitch) je zakladatelem blogu Feminine, který je určen především ženám. Cílem je podpořit sílu žen a dát každé pocit, že je jedinečná a měla by na to být hrdá.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *