I když je arašídové máslo typické spíše pro Ameriku, i u nás se dočkalo velké oblibě. Je spojeno zejména se zdravým životním stylem, jelikož se přidává do spousta zdravých receptů. Obsahuje hodně tuků, díky čemuž má tak máslovou konzistenci. My si v dnešním článku řekneme, kdy došlo k jeho rozvoji a jakým způsobem ho můžete používat doma i vy.
Peanut butter day 24.1.
Do konce 19. století se arašídy nepoužívaly jako potravina pro lidi, nýbrž výhradně pro zvířata. Arašídové máslo jako takové bylo představeno světu v roce 1904 v St. Louis na stánku CH Sumner, přičemž jeho „vynálezcem“ v takové podobě, jaké ho známe dnes, byl Joseph Rosefield. První společnost, která tuto pochoutku začala vyrábět, byla Peter Pan. Arašídové máslo bylo také později dodáváno pro vojenské příděly během druhé světové války.
Zajímavost: Legenda praví, že arašídové máslo bylo původně vynalezeno pro pacienty, kteří potřebovali přijímat bílkoviny, ale nemohli žvýkat maso. Taková pasta tehdy stála 6 centů za libru (jednotka hmotnosti).
Jak používat arašídové máslo?
V dnešní době najdete v obchodech i na e-shopech různá provedení másla, například s kousky (crunchy) nebo s jemnou konzistencí (smooth). Mohou být ochuceny, například karamelem, čokoládou nebo pistácií. Milovníci arašídového másla si je dokáží vychutnat klidně jen se lžičkou, pro ty ostatní však přinášíme způsoby jejich použití:
Sendvič
Ten nejjednodušší způsob, jak arašídové máslo použít, je namazat ho na chleba – ten toastový. Na jeden krajíc namažte marmeládu (s máslem nebo bez) a na druhou arašídové. Spojte dohromady a zakousněte se! Já vím, že to nezní jako dobrá kombinace, ale věřte mi, že je to lepší, než myslíte.
Protein drink
Pokud chcete přijímat bílkoviny tekutinou, zkuste proteinový drink, který můžete použít před nebo po tréninku i mimo něj. Stačí smíchat vaše oblíbené ingredience (například banán a mléko) a přihodit lžičku s arašídovým máslem. Vzhledem k tomu, kolik tuku obsahuje, vás perfektně zasytí a bude vám chuťově připomínat Snickers tyčinku.
Arašídové košíčky
Jestli máte rádi Reese’s, vyzkoušejte jejich domácí variantu – stačí do košíčků na muffiny nalít čokoládu, naplnit arašídovým máslem a uložit do ledničky.
Datle s arašídovým máslem
Mým oblíbeným vánočním cukrovím jsou datle plněné arašídovým máslem, které jsou na přípravu hrozně jednoduché. Stačí vzít datli bez pecky, naplnit arašídovým máslem, polít čokoládou a zasypat solí. Tahle sladko-slaná pochoutka si vás získá, navíc je o něco zdravější, než arašídové košíčky.
Zmrzlinka
Jako poslední si můžete vytvořit arašídovou zmrzlinku, která se sice hodí více do letních měsíců, ale aspoň budete mít inspiraci dopředu. Stačí rozmixovat 2-3 mražené banány, polévkovou lžíci arašídového másla a lžičku kakaa. Skvělý je, že ji můžete rovnou jíst, nemusíte čekat, až se zamrazí. Navíc je zdravá!
Máte rádi arašídové máslo?
Jak jste na tom s arašídovým máslem vy? Máte ho rádi nebo mu zas tak nefandíte? Zkuste mu dát šanci alespoň dnes a vyzkoušejte výše zmíněné recepty.
Happy Peanut Butter Day!
Ellie, The Boss Bitch
Přečtěte si také Světový den zdraví a tipy, jak ho podpořit.
Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.