Venku už nám sněží, teploty pod nulou, a to znamená jediné – zachumlat se pod deku, pustit pohádku a vzít horkou čokoládu do ruky. Zní to až snově, že? Kromě čokošky byste ale měli dát šanci i jiným nápojům, které vás úplně stejně zahřejí. Mám pro vás tipy jak na alkoholické varianty, tak i varianty bez alkoholu.
Punč
Můj vůbec nejoblíbenější nápoj je punč, který kombinuje citrusy, víno, rum a koření. To spojení všeho dohromady je naprosto neskutečné, a to i bez alkoholu, samozřejmě.
Ingredience:
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 500 ml vody
- 500 ml červeného vína
- 200 ml rumu
- 5 ks hřebíčku
- 2 ks celé skořice
- 2 ks badyánu
- 2 ks kardamonu
- cukr (nebo med) dle chuti
- ovoce dle chuti
Postup:
- Vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu.
- Smíchejte ji s vodou a cukrem (cukr přidávejte opatrně).
- Přiveďte směs k varu.
- Přilijte víno, rum a přidejte koření.
- Směs znovu zahřívejte těsně pod bod varu (nesmí se vařit, aby se nevyvařil alkohol).
- Doslaďte podle chuti.

Grog
Nejsem fanda svařáku (sorry, jako), obecně mi červené víno nechutná, ale rum? To je moje! Grog je tak jediný pití, který si na trzích dávám (kromě punče, of course). Nejlíp ale stejně chutná doma, když při popíjení balím dárky.
Ingredience:
- 200 ml horké vody (ne vroucí)
- 50 ml rumu (doporučuje se tmavý nebo spiced)
- 1–2 lžičky cukru nebo medu
- 2–3 lžičky čerstvé citronové šťávy nebo 1–2 tenké plátky citronu
Postup:
- Do sklenice nebo hrnku dejte cukr.
- Zalijte horkou (ne vroucí) vodou a promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Přilijte rum.
- Vložte plátek citronu nebo vymačkejte citronovou šťávu.

Horký cider s jablkem
Pokud máte rádi kombinaci jablka a skořice, které k Vánocům neodmyslitelně patří, určitě si pochutnáte na horkém cideru s jablkem, který vás zahřeje i naladí na vánoční atmosféru.
Ingredience:
- jablečný cider
- koření (skořice, badyán, hřebíček)
- jablka
- pomerančová a citronová kůra
- javorový sirup
Postup:
- Cider nalijte do kastrůlku a přidejte koření.
- Zahřejte těsně pod bodem varu a nechte 5-10 minut prohřívat.
- Do hrníčku vložte nakrájené jablko, pomerančovou a citronovou kůru.
- Zalijte horkým ciderem a podle chuti oslaďte javorovým sirupem.
- Zachumlat se, pustit pohádku a usrkávat.

Pumpkin Spice Bourbon Fizz
Posledním drinkem bude dýňový podzimní nápoj, který jsem před 2 lety zkoušela do článku o podzimních receptech. Tenhle Bourbon Fizz je původně z javorového sirupu, já jsem ho ale obměnila, aby tématicky seděl k pumpkin spice sezóně.
Ingredience:
- 1/2 šálku dýňového sirupu
- 2 celé skořice
- badyán
- zázvor
- pomeranč
- 1,5 šálku bourbonu (doporučuju spíš míň, je to dost silný i na mě)
- 1/2 šálku citronové šťávy
Postup:
- Připravíme si okořeněný sirup – dejte vařit 1/2 hrnku vody v hrnci společně s dýňovým sirupem, skořicí, badyánem a kouskem zázvoru nakrájeného na plátky. Přiveďte k varu.
- Vařte 2-3 minuty, poté stáhněte z plotny.
- Zbavte pomeranč kůry a vhoďte ji do hrnce.
- Nechte vychladnout a poté sirup sceďte do skleněné nádoby.
Přidání sirupu do fizzu:
- V koktejlovém šejkru smíchejte 1-2 lžíce vytvořeného sirupu, bourbon, citronovou šťávu a šťávu z jednoho pomeranče.
- Přidejte led a protřepejte.
- Přelijte do sklenice. Můžete dolít šampaňským.
- Ozdobte plátkem pomeranče a badyánem.

Jak vylepšit horkou čokoládu?
Horkou čokoládu známe všichni a všichni ji milujeme (nebo teda doufám), jak si ji ale můžeme ještě vytunit?
- Místo mléka přidejte smetanu.
- Přidejte skořici, vanilku nebo muškátový oříšek.
- Nastrouhejte do čokolády pomerančovou kůru.
- Jako topping použijte šlehačku, mini marshmallows, hoblinky čokolády nebo třeba oříškové máslo.
Tak který z nápojů letos vyzkoušíte, popřípadě který je vaše stálice?
Ellie, The Boss Bitch
Přečtěte si také podzimní recepty na drinky.
Sledujte nás na Instagramu a Tik Toku a poslouchejte náš podcast Slay and Pray.

